Ondersteuning & financiële hulp

Let's get serious! De muziekscene kan heerlijk rock & roll zijn, maar soms moeten je zaakjes op orde zijn. Hieronder alvast enkele kapstokken om op te letten. We verwijzen vaak door naar de kennisdatabanken van vi.be en Cultuurloket, zij zijn meer dan wie ook vakkundig in deze materie.


Je eerste stappen

Een goede opstart is belangrijk, zo kan je zorgeloos groeien in je muzikale carrière - van beginner tot pro.

Of je nu begint als DJ, als solo-muzikant op pad wil of een band wil starten, er zijn telkens handige tips & tricks te rapen. Waar vind je gear, met welke licenties dien je rekening te houden, hoe creëer je die eerste speelkansen, enzovoort. Doet er uw voordeel mee!

Let echter op met covers en plagiaat. Ook over de gang van zaken bij Unisono (het vroegere Sabam) ben je beter goed op de hoogte.

VI.BE - Je eerste stappen


Geldzaken

Voor niets komt de zon op, een vaak vergeten leuze in de muziekscene. Artiesten hebben echter ook recht op een vergoeding. Je kan werken met een KVR of kostenvergoeding, maar ook inkomsten putten uit auteursrechten of zelfs streaming. Denk ook goed na over hoe je je eigen gage bepaalt.

Alles moet natuurlijk netjes in de boekhouding terechtkomen (zelfs van een vzw), hoe summier die ook is. Hou ook rekening met je personenbelasting!

Last but not least kan je op zoek gaan naar subsidies, projectsubsidies of beurzen. Die kunnen een mooie katalysator vormen voor jouw idee. Ook merchandise kan een bron van inkomsten vormen.

VI.BE - Geldzaken VI.BE - Hoe laat ik me legaal uitbetalen?

Cultuurloket - Financiering & werkingsmiddelen VI.BE - Livecontract

Cultuurloket - Boekhouden Cultuurloket - Prijszetting 

Cultuurloket - Vergoedingen & inkomsten


Doe het legaal

Wordt het allemaal iets serieuzer? Organiseer je project dan in de juiste rechtsvorm. Die zorgt er voor dat je correct geld kan ontvangen én uitgeven, dat je beschermd bent in allerlei situaties en zorgt voor de nodige sérieux bij organisatoren of instanties.

Je kan bijvoorbeeld een vzw oprichten, werken als zelfstandige, het kunstenaarsstatuut onder de loep nemen of kijken naar andere vennootschapsvormen. Check ook zeker de diensten van een SBK eens!

Hou ook zeker in het oog of je bepaalde verzekeringen opneemt, of en hoe je bestaande werken mag gebruiken of je eigen creaties kan beschermen.

Cultuurloket - Organisatievormen Cultuurloket - Sociale statuten

Cultuurloket - Streaming VI.BE - Je muziek en je rechten


Je muziek verspreid krijgen

Je kan proberen om in het wilde weg speelplekken te vinden of programmatoren te overtuigen, maar weet dat ook livestreaming booming is. Of waarom niet enkele eigen evenementen organiseren of samenwerken met een boeker?

Veel tools heb je zelf in handen. Stel een degelijk communicatieplan op, zwier je videoclip op Youtube of adverteer via Facebook & Instagram. De opties zijn legio!

Zijn jij en je eerste nummers helemaal klaar om de wereld te veroveren? Overweeg Spotify of Bandcamp, werk samen rond een platendeal bij een label of ga voor een good old CD-release.

Cultuurloket - Promotie VI.BE - Je muziek promoten