VZW Vitaal

Wij laten graag Patrick Mertens aan het woord, coördinator van de vzw:

"Vechten tegen ongelijkheid. Het heeft altijd al in mijn bloed gezeten. Ik vond het gewoon niet eerlijk dat je leven grotendeels bepaald wordt op het moment dat je geboren wordt. Dat je toekomst uitgetekend wordt door de omgeving waarin je opgroeit.

Toen ik zo’n 10 jaar geleden, als directeur van een basisschool in het Brusselse, ontdekte dat heel wat kinderen in schrijnende situaties leefden, besloot ik daaraan iets te doen. Hoe kun je als leerkracht of als school van een kind verlangen dat hij huiswerk maakt of lessen leert als dat kind thuis niet eens een plekje heeft om een huiswerkblad neer te leggen? Als de school sowieso al geen prioritaire zorg is omdat er heel wat andere problemen eerst moeten opgelost worden? 
En hoe zit het met al die ‘gelijke onderwijskansen’ waar zogenaamde onderwijsexperts de mond vol van hebben? Probeer als anderstalige in het Nederlandstalige onderwijs bijvoorbeeld maar eens op de kar te blijven zitten. Gelijke kansen? Ik dacht het niet…

Vanuit deze perceptie en vanuit het doel om hier iets aan te doen, werd vzw Vitaal geboren. Een team dat zich compleet vrijwillig maar met passie inzet om jonge kinderen die kansen te bieden die ze anders niet zouden krijgen, runt met een gigantische inzet onze vereniging.

Tijdens het schooljaar bieden we op regelmatige tijdstippen taalrijke workshops aan. We werken hiervoor samen met de bibliotheek. Vanuit een verhaal (tijdens het maandelijkse voorleesuur in de bib) dompelen we deelnemers en hun ouders achteraf onder in de wondere wereld van verhalen. Met speeltafels en speelse activiteiten verrijken we de woordenschat. Maar, we zorgen vooral voor een fijne en leuke speelervaring.

Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen van 6 tot 12 mee op vakantie! We bieden een uniek, avontuurlijk en onvergetelijk avontuur aan geleid door een ervaren en opgeleid team.

Uiteraard zorgen wij ervoor dat het financiële kaartje voor iedereen betaalbaar blijft. Om dit te kunnen realiseren zoekt vzw Vitaal voortdurend naar financiële middelen zodat we ook kwetsbare kinderen kunnen laten deelnemen aan een ontspannende, taalrijke en fijne vakantie met leeftijdsgenootjes."