Wereldoorlog

In 2018 is het precies honderd jaar geleden dat de Groote Oorlog eindigde. Na vier lange jaren werd op 11 november eindelijk de vrede getekend.

In heel Vlaanderen werden verschillende projecten opgestart om aan deze oorlog te herinneren. Er zijn immers – gelukkig maar – in ons deel van de Westerse wereld steeds meer generaties die geen oorlog hebben meegemaakt. Toch mogen we het lijden van de generaties voor ons niet vergeten. Zij vochten voor onze welvaart en vrede, sommigen hebben ze met hun leven betaald.

Een snelle zoektocht op het internet biedt je meteen heel wat inspiratie om de Groote Oorlog in de klas bespreekbaar te maken. Toch wilde de gemeente Lebbeke haar eigen verhaal daaraan toevoegen. Want Lebbeke werd al in september 1914 – het prille begin van de oorlog – zwaar getroffen.
Vandaag zijn er in Lebbeke geen overlevenden meer van WOI. Maar er leven nog vele verhalen in de herinnering van bejaarde mensen. Met ontroering delen ze de verhalen die ze als kind van hun ouders of grootouders hebben gehoord. Het oorlogsleed is dan wel voorbij, de slachtoffers zijn niet vergeten.

We gingen luisteren naar mensen met verhalen. Verhalen voor vrede. We brachten ze samen in een film die ongeveer 20 minuten duurt. Ten behoeve van het vijfde en zesde leerjaar hebben we een aantal verhalen eruit gelicht. Ze maken het mogelijk om de generieke informatie over de Groote Oorlog te vertalen naar de situatie in Lebbeke. Zo komt de realiteit van toen dichterbij en wordt ze herkenbaar op plekken waar we alle dagen voorbij lopen. Een herdenkingsmonument krijgt betekenis, een traditie wordt opnieuw (h)erkend. Veel meer dan over oorlog, gaat dit project over de wens om vreedzaam en begripvol samen te leven. Alle verhalenvertellers zijn het er over eens: oorlog heeft nog nooit een oplossing gebracht.

Lesmap

Film

Fietsroute